Retete Diverse - Retete Naturiste, Retete Dietetice, Retete Slabit, Retete & Secrete Culinare

Duminică, 09 Decembrie 2012 16:24

Muraturi in saramura

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Murăturile în saramură - sunt cele mai sănătoase; fermentaţia lor este o fermentaţie lactică, iar acidul lactic este un dezinfectant; in plus, prezintă avantajul de a aduce vitamine în alimentaţie; se recomandă consumarea lor mai ales în timpul iernii când lipsesc alimentele crude.

Prepararea murăturilor - se stabileşte cantitatea de sare pentru murături, calculându-se 30 g de sare la litru de apă, calculând-o la cantitatea pe care o poate conţine butoiul gol. Indiferent câte murături se pot pune în butoi şi indiferent de câtă apă se poate pune peste ele, sarea se calculează la capacitatea maxima teoretică a butoiului. Cantitatea de sare este fixă, şi se poate nota pe butoi pentru a se ţine minte mai uşor. Retete muraturi in saramura

Se aleg murături proaspete, care să nu fie lovite, pătate sau bătute de brumă. Pentru a menţine murăturile tari şi printre rânduri hrean, foi de viţă şi de vişin. Pentru a da gust, se mai pune usturoi, diferite zarzavaturi şi condimente ca: ţelina, mărar, cimbru.

Se aşează murăturile, fie în rânduri alternative de zarzavaturi amestecate ca: pătlăgele verzi, ardei, gogonele, castraveţi, pepenaşi verzi, conopidă, bucăţi de morcovi, păstârnac, pătrunjel între ele, fie numai castraveţi, fie numai pătlăgele verzi.

Se aşează deasupra un strat de hrean, foi de vişin, foi de viţă, ţelină şi mărar. Cantitatea de sare, stabilită, se presară printre rânduri.

Se toarnă apă clocotită. Se afundă complet şi a doua zi se rostogoleşte prin curte şi se repetă această lucrare în fiecare zi timp de 10 - 12 zile, când se aşează la pivniţă.

Murăturile nu se desfac decât după ce fermentaţia s-a terminat. Dacă se desfac mai înainte, fermentaţia se opreşte şi murăturile nu mai sunt bune.

Murături în saramură, în butoi înfundat - butoaiele de stejar sunt cele mai recomandate; butoiul este mai bun cu cât este mai vechi; îngrijirea butoiul este insă esenţială pentru murături!

Se stinge var în butoi, se lasă câteva zile, apoi se opăreşte cu apă clocotită; se spală în mai multe ape reci, până nu mai iese apa neagră; primăvara când s+au terminat murăturile se opăresc butoaiele, se lasă să se usuce, se presară în interior cu praf de var şi se aşează în pivniţă pe drugi de lemn, puţin culcate. Toamna, se spală c apă rece, se stinge var şi se opăresc cu apă clocotită. Dacă se pare că au un miros mai ciudat, se afumă cu pucioasă.

Murăturile în saramură, la borcan - se procedează la fel în ceea ce priveşte stabilitatea cantităţii de sare, alegerea şi aşezarea murăturilor, cu deosebire că se mai poate adăuga 1-2 linguri de oţet la 10 litri de apă. Cu cât se pune mai mult hrean, cu atât vor mai tari şi vor ţine mai bine murăturile.

După ce s-au aşezat în borcan, se pune deasupra un teasc din două scânduri, se leagă cu celofan. Se aşează la soare, cu un şervet ud deasupra. Se învârteşte des borcanul şi s schimbă cârpa ori de câte ori este nevoie pentru ca aceasta să fie mereu udă. Se va ţine la soare timp de 10 zile, urmărind să schimbăm celofanul care poate crăpa în timpul fermentaţiei. După cele 10 zile se aşează în cămară, unde se vor limpezi. Nu se desfac decât după o lună, socotind din ziua în care s-a aşezat în cămară.

Citit 1782 ori
Mai multe din această categorie: Prepararea suncilor »

Lasă un comentariu

Retete-Diverse.ro - Retete naturiste, tratamente naturiste, retete dietetice, retete pentru bolnavii de gastrite, enterite, gastrite, pentru cardiaci, hepatici, retete de slabit, slabire naturala, retete culinare si secrete culinare.

Votul tau!

Retete naturiste - da sau nu?

Folositi retetele naturiste in tratarea sau prevenirea unor afectiuni?

Vot
78
da, destul de des
(0)
Vot
40
da, foarte des
(0)
Vot
30
da, cateodata
(0)
Vot
9
nu
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase

Votul tau!

Retete dietetice diverse

Care retete va intereseaza mai mult?

Vot
1737
retete pentru gastrite
(0)
Vot
453
retete pentru diabetici
(0)
Vot
310
retete pentru cardiaci
(0)
Vot
235
retete pentru hepatici
(0)
Vot
65
retete pentru enterite
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase

Votul tau!

Retete slabire - medicamente?

Ce parere aveti despre medicamentele care va ajuta sa slabiti foarte rapid?

Vot
40
am folosit si nu le recomand
(0)
Vot
37
nu am folosit si nici nu am intentia de a le folosi
(0)
Vot
9
nu am folosit, dar vreau sa le incerc
(0)
Vot
8
am folosit si le recomand
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase