Retete Diverse - Retete Naturiste, Retete Dietetice, Retete Slabit, Retete & Secrete Culinare

Duminică, 09 Decembrie 2012 16:28

Prepararea suncilor Recomandat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prepararea şuncilor (slăninii) - pulpele, curăţate de grăsime, se freacă bine cu silitră. Se scoate osul. Se lasă cel puţin 4 ore după ce au fost frecate cu silitră şi apoi se sărează bine, atât cât să fie şuncile albe; cantitatea de sare se calculează în funcţie de mărimea şuncii, dar în medie se foloseşte cam 3 mâini de sare la o bucată. Retete conservare sunca/slanina. Şuncile sărate se lasă într-o putină 2-4 zile, ca să îşi ia bine sare şi apoi se toarnă peste ele o saramură concentrată, făcută din următoarele proporţii:

  • 200g sare
  • 50g silitră
  • 20g foi dafin
  • 200g piper negru
  • 200g enibahar
  • 100g coleandru

Toate mirodeniile se fierb în apă şi la urmă li se adaugă sarea. Se lasă să se răcească şi rece de tot se toarnă peste şunci. Şuncile se ţin astfel în saramură 12-14 zile, timp în care se întorc şi pe o parte şi pe alta, iar cele de la fund să ajungă deasupra. Vasul cu şunci la saramură nu se ţine intr-un loc prea călduros sau prea răcoros.

După ce au stat în saramură, se scot, se spală cu apă rece, se lasă să se zvânte, se dau cu boia de ardei pe toată suprafaţa lor şi se pun apoi la fum. Fumul se face la fel ca la carne, timp de o săptămână, se păstrează foarte bine învelite în hârtie.Retete culinare conserve

Fierberea şuncilor (slăninii) - şuncile afumate, se fierb în apă cu vin, în cantităţi egale, cu următoarele mirodenii: piper, enibahar, foi de dafin. Se fierb 2-3 ore după care se lasă să se răcească în apa în care au fiert. Înainte de a se pune la fiert se rad un pic, şi se pun în apa clocotită cu vin. Apoi se fierb la foc încet.

Prepararea slăninii afumate - pentru afumat se alege slănina din părţile laterale a corpului şi de pe burtă. Se şterge de sânge cu o cârpă udă, se curăţă, se taie bucăţi dreptunghiulare, se freacă bine cu sare şi apoi se mai presară un strat de sare astfel încât slănina să fie albă. Se aşează într-o copaie într-o cameră nu prea rece. Bucăţile se aşează astfel: prima bucată cu şoriciul în jos  iar cealaltă cu şoriciul în sus. Slănina se ţine la sare 8-10 zile. Între timp se întorc bucăţile astfel încât cele care au stat cu şoriciul în sus să fie acum cu el jos, înmuindu-se astfel toate în saramura lăsată în vas.

După 10 zile se scot, se aşează pe o masă cu şoriciul în jos, se presară cu boia de ardei şi se freacă bine cu o cârpă astfel încât să intre bine în ea. Se lasă să stea aproximativ 5 ore, se atârnă în aer să se zvânte şi apoi se pun la fum 5 zile.

Burta de porc se prepară similar, doar că se ţine în sare mai puţin şi se pun la fum 2-3 zile fiind mai subţire.

Citit 3492 ori
Mai multe din această categorie: « Muraturi in saramura Fasolea verde »

Lasă un comentariu

Retete-Diverse.ro - Retete naturiste, tratamente naturiste, retete dietetice, retete pentru bolnavii de gastrite, enterite, gastrite, pentru cardiaci, hepatici, retete de slabit, slabire naturala, retete culinare si secrete culinare.

Votul tau!

Retete naturiste - da sau nu?

Folositi retetele naturiste in tratarea sau prevenirea unor afectiuni?

Vot
78
da, destul de des
(0)
Vot
40
da, foarte des
(0)
Vot
30
da, cateodata
(0)
Vot
9
nu
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase

Votul tau!

Retete dietetice diverse

Care retete va intereseaza mai mult?

Vot
1730
retete pentru gastrite
(0)
Vot
453
retete pentru diabetici
(0)
Vot
310
retete pentru cardiaci
(0)
Vot
234
retete pentru hepatici
(0)
Vot
65
retete pentru enterite
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase

Votul tau!

Retete slabire - medicamente?

Ce parere aveti despre medicamentele care va ajuta sa slabiti foarte rapid?

Vot
40
am folosit si nu le recomand
(0)
Vot
37
nu am folosit si nici nu am intentia de a le folosi
(0)
Vot
9
nu am folosit, dar vreau sa le incerc
(0)
Vot
8
am folosit si le recomand
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase