Retete Diverse - Retete Naturiste, Retete Dietetice, Retete Slabit, Retete & Secrete Culinare

Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 19:48

Patrunjelul - proprietati terapeutice

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Compozitie : glucide, saruri minerale (calciu, sodiu, potasiu, sulf, fosfor, cupru, fier), vitamine (A,B,C, provitamina A), apiol, uleiuri volatile

Proprietati : nutritive, stimulante, aperitive, vermifuge, vasoldilatatoare, antiscorbutice, anticancerigene, diuretice, antianemice, antirahitice

Indicatii : anemie, astenie, anorexie, oligurie, edeme, dismenoree, amenoree, intoxicatie alcoolica, cancer, tulburari circulatorii (uz intern) ; leucoree (spalaturi vaginale), plagi, contuzii, intapaturi de insecte (uz extern)

Mod de folosire :

  • crud (pus inmancare sau salate)
  • decot (50g de seminte, radacina sau frunze la 1 litru de apa) - 2 cani pe zi, inainte de masa, pentru boli reumatice, litiaza urinara, oligurie, tulburari de menstruatie ; pentru uz extern, decot de seminte (100g la 1 litru de apa) pentru leucoree (spalaturi vaginale fara presiune) si plagi (comprese)
Sucul de patrunjel este extrem de util in procesele de asimilare a oxigenului, precum si in mentinerea starii si functiilor normale ale glandei tiroide si a suprarenalelor. Sucul de patrunjel sau patrunjelul verde, consumat ca atare, stimuleaza functionarea tractului digestiv, este un bun diuretic folosit, mai cu seama, in hipertrofia de prostata. Este folosit ca diuretic, ca stimulent al poftei de mincare, dar si pentru normalizarea ciclului menstrual, imbunatatirea respiratiei si a ritmului cardiac. Totodata, patrunjelul este foarte eficient in bolile de ochi, inclusiv ca remediu in cataracta. In aceste situatii se bea suc proaspat de patrunjel, amestecat cu suc de morcov, telina si cicoare. O combinatie eficienta este si amestecul de suc de spanac, salata si patrunjel.

Din frunzele proaspete de patrunjel se obtine sucul cu ajutorul unui storcator electric. Sucul astfel obtinut se bea cite 1-2 lingurite la o jumatate de ceasca de lapte proaspat sau amestecat in 1-2 linguri de smintina, de trei ori pe zi, cu 15-20 minute inainte de masa.

Infuzia se obtine din doua lingurite de frunze proaspete de patrunjel, tocate marunt, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa o ora, apoi se strecoara. Se bea de trei ori pe zi cite o cescuta inainte de masa.

Infuzia din seminte de patrunjel se prepara turnind peste o lingurita de seminte zdrobite de patrunjel o ceasca de apa clocotita. Se macereaza 8 ore, se strecoara si se bea in cursul unei zile, in portii mici.

Trebuie sa remarcam ca supele si mincarurile inabusite cu mult patrunjel sint foarte folositoare pentru bolnavii de hipertensiune, pentru cei cu edeme datorate afectiunilor cardiace sau renale, ca si in cazul calculilor renali, gutei si in numeroase alte afectiuni.

Consumarea patrunjelului proaspat este folositoare la orice virsta, caci mareste imunitatea la bolile infectioase, fiind recomandat mai ales in caz de epidemii. S-a demonstrat ca in meniul persoanelor care au atins virste respectabile, printre celelalte verdeturi si cruditati, patrunjelul ocupa un loc de cinste.

Patrunjelul combate mirosul suparator de ceapa si usturoi - este suficient sa rontaim citeva frunzulite verzi si mirosul suparator dispare. Citeva frunzulite zdrobite alina usturimile si mincarimea in cazul ciupiturilor de insecte: albine, viespi, tintari, paienjeni, diminuind si inflamatiile produse de acestea.

Patrunjelul este folosit si in cosmetica, datorita continutului ridicat de vitamina A, numita si vitamina frumusetii. Patrunjelul albeste, tonifica si hraneste pielea. Pentru aceasta se foloseste infuzia de frunze verzi de patrunjel, cu care se sterge fata, dimineata si seara.

Din o lingura de frunze proaspete si bine spalate, apoi maruntite, amestecate cu o lingura de lapte batut, se prepara o masca pentru albirea tenului. Se aplica acest amestec pe fata si se lasa 20 de minute, apoi se indeparteaza cu apa curata, putin calduta.

ATENTIE! Nu se vor lua niciodata doze mai mari de 60 g suc de patrunjel fara a fi amestecat cu alte componente!

Patrunjelul - proprietati terapeutice

In ce afectiuni ati folosit iaurtul? A avut rezultate pozitive?

New:
5 Voturi ramase

jVoteSystem developed and designed by www.joomess.de.

Citit 2030 ori
Mai multe din această categorie: Varza - proprietati terapeutice »

Lasă un comentariu

Retete-Diverse.ro - Retete naturiste, tratamente naturiste, retete dietetice, retete pentru bolnavii de gastrite, enterite, gastrite, pentru cardiaci, hepatici, retete de slabit, slabire naturala, retete culinare si secrete culinare.

Votul tau!

Retete naturiste - da sau nu?

Folositi retetele naturiste in tratarea sau prevenirea unor afectiuni?

Vot
77
da, destul de des
(0)
Vot
40
da, foarte des
(0)
Vot
30
da, cateodata
(0)
Vot
9
nu
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase

Votul tau!

Retete dietetice diverse

Care retete va intereseaza mai mult?

Vot
1701
retete pentru gastrite
(0)
Vot
451
retete pentru diabetici
(0)
Vot
298
retete pentru cardiaci
(0)
Vot
231
retete pentru hepatici
(0)
Vot
63
retete pentru enterite
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase

Votul tau!

Retete slabire - medicamente?

Ce parere aveti despre medicamentele care va ajuta sa slabiti foarte rapid?

Vot
40
am folosit si nu le recomand
(0)
Vot
36
nu am folosit si nici nu am intentia de a le folosi
(0)
Vot
9
nu am folosit, dar vreau sa le incerc
(0)
Vot
8
am folosit si le recomand
(0)
Adauga un raspuns nou!
» Go to poll »
5 Voturi ramase